środa, 21 października 2015

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą









      Jak ktoś uwielbia szpinak to musi spróbować tego połączenia. Jak dla mnie to najsmaczniejsze pierogi jakie jadłam. A dodatkowo polane masełkiem skuszą nie jednego. Nawet sięgnął po nie mój syn, a za szpinakiem nie przepada. I co o dziwo poprosił o dokładkę. Naprawdę są pyszne, polecam.





Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Szpinak podsmażyć na masełku, aż odparuje woda, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ser zetrzeć na tarce, dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać
Na stolnicę wsypujemy mąkę, po woli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz, następnie zlepiając formując pierożki. 
Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty. 
Podawać polane masełkiem.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz