Składniki:
ciasto
- 600 g ziemniaków
- ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
farsz
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto.
Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać.
Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 5-6 minut.
Podajemy ze zeszkloną cebulką.
Pyszności, ale mi smaka narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuń