wtorek, 14 lipca 2015

Sałatka Cezar







Składniki:

  • 1 główka salaty rzymskiej
  • 2 pomodory
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki startego sera (parmezan)
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
sos
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • zabek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:


Sos- jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor.
Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem polewamy sosem.























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz