środa, 8 lipca 2015

Kotlety z ryżu z warzywami










Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 jajka 
  • puszka groszku zielonego
  • 2 łyżki koperku
  • 3 liście sałaty
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Groszek osączyć na sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem.













2 komentarze :

  1. Witam !
    Jestem początkujący, lubię ryż pod każdą postacią , ale problem polega na tym, że nie mogę ucelować z proporcją ryżu (nie w woreczkach !!) i wody, żeby wyszedł na sypko, ale miękki, jak do zupy. Pomożesz ??? Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję !! Włodek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż dokładnie opłukać. Zagotować 2 szklanki osolonej wody i wsypać 1 szklankę ryżu. Do wody dodajemy łyżkę oliwy lub oleju to również zapobiega sklejaniu się ziarenek. Gdy ryż wchłonie wodę przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.

    OdpowiedzUsuń