czwartek, 2 lipca 2015

Ciasto z budyniem i musem truskawkowym







Pyszne ciasto sezonowe na delikatnym biszkopcie z masą budyniową i musem 

truskawkowym. Samo ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia, a jedynym 

minustem jest to, że bardzo szybko znika z talerza.






Składnkiki:

biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
masa 
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
mus
  • 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa


Wykonanie:

Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po kolei żółtka. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Piec w temperaturze 180° przez około 20 minut.
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać w nim budyń,resztę zagotować. Do gotującego mleka wsypać cukier oraz budyń.Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Budyń wylać na biszkopt, wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml). Truskawki zmiksować i połączyć z wystudzoną galaretką. Mus wlewamy na zimny budyń i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.










1 komentarz :

  1. Poproszę o kostkę takiego ciasta. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń