Mój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy.
Składniki:
ciasto kruche
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka)
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez 15-20 minut. Odstawić do wystygnięć.
Ser zmielić trzykrotnie. Przełożyć do miski , ucierając dodajemy na zmianę raz żółtko raz cukier. Kolejno wsypujemy mąki oraz cukier waniliowy. Powoli wlewamy do sera przestudzone masło. Wrzucamy rodzynki i całość dokładnie mieszamy. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godzinę.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć do lodówki.
Posypać cukrem pudrem.
jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x40
Usuńa można ser ucierać mikserem?
OdpowiedzUsuńTak można, ja zawsze ucieram mikserem
Usuń