sobota, 23 maja 2015

Sernik na kruchym spodzie









Mój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy.



Składniki:

ciasto kruche
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
masa serowa

  • 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek



Wykonanie:

Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez 15-20 minut. Odstawić do wystygnięć.

Ser zmielić trzykrotnie. Przełożyć do miski , ucierając dodajemy na zmianę raz żółtko raz cukier. Kolejno wsypujemy mąki oraz cukier waniliowy. Powoli wlewamy do sera przestudzone  masło. Wrzucamy rodzynki i całość dokładnie mieszamy. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. 

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godzinę.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć do lodówki.
Posypać cukrem pudrem.













4 komentarze :