sobota, 20 czerwca 2015

Sałatka rybna na krakersach









Gdy zobaczyłam ten przepis tutaj to wiedziałam, że muszę go wypróbować.
Był to strzał w dziesiątkę . Sałatka wygląda świetnie a jeszcze lepiej smakuje. 


Składniki:

- 18 sztuk krakersów
- 1 puszka szprotek w pomidorach
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera
- ok. 5 łyżek majonezu
sól ,pieprz
- czerwona papryka w proszku
- szczypiorek do posypania


Wykonanie:

Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach , dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.
Jajka ugotowane na twardo, studzimy. Białka trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i mieszamy.
Żółtka również trzemy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu.
Szprotki rozgnieść widelcem, dodać pieprz, paprykę w proszku i wymieszać.
Szczypiorek drobno siekamy.

Na talerzu układamy w kwadrat 6 krakersów, wyłożyć masę serową i wyrównać.
Przykrywamy następna warstwą krakersów, wykładamy masę rybną.
Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów, wykładamy pastę z białek, wyrównujemy. Całość pokrywamy rozkruszonym żółtkiem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz