piątek, 22 maja 2015

Buraczki zasmażane










Składniki:

  • 5 buraków (jednakowej wielkości)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu (masła)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:

Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy,
obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy. Na koniec do buraczków wrzucamy kminek i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy, aż buraczki staną się szkliste.
Podajemy na gorąco.










2 komentarze :

  1. witam a co z tym jeżeli chcę na pózniej czyli do słoika jak do zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczki po ugotowaniu doprawiamy(pomijamy mąkę i smalec), przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 20 minut. Gdy chcemy je zasmażyć na patelni rozpuszczamy smalec,opruszamy mąką, mieszamy by nie postały grudki.Na koniec dodajemy buraczki i wszystko razem podsmażamy.

      Usuń