piątek, 10 lipca 2015

Stefanka







Ciasto z kaszą manną znane jako grysikowiec. Takie ciasto nadaje się na różnego rodzaju uroczystości jak również i święta.Jest bardzo dobre i  świetnie się prezentuje.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach gdy całość przejdzie smakiem a placki zmiękną.
U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi.


Składniki na ciasto:

- 50 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka sody

Składniki na masę:

- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 1.5 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki kakao

Polewa:

-100 g czekolady
- 50 g masła



Wykonanie:

Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni do złotego koloru.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz masło.
Odstawić i wsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części.

Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak 
przygotowaną polewą polać ciasto.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz