Domowy chrzan







W moim dom rodzinnym chrzan obowiązkowo musi być na świątecznym stole.

Pyszny aromatyczny, kremowy i bardzo ostry taki jak najbardziej lubię. Taki

chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam




Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, cukier



Wykonanie:

Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Po starciu jednego korzenia skropić cytryną, wymieszać (skropiony sokiem nie będzie ciemnieć). Do utartego chrzanu dodajemy szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać. Zagotować 2/3 szklanki wody, zalać chrzan wrzątkiem. Pozostawić aż napęcznieje. Na koniec dodajemy majonez/śmietanę, dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy bardzo ostry chrzan wtedy nie dodajemy majonezu, ja osobiście lubię z majonezem jest delikatniejszy i kremowy











 

Krem czekoladowy z awokado-FIT nutella







Pyszna fit Nutella z awokado z dodatkiem orzechów, banana i kakao.

Idealna do kanapek, naleśników, grzanek i wszelkiego rodzaju słodkich

placuszków. Sam krem robi się błyskawicznie do tego jest pyszny i zdrowy.




Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki kakao
  • miód do smaku (opcjonalnie)
  • garść orzechów laskowych


Wykonanie:

Na patelni uprażyć orzechy, ostudzić i zmielić. Awokado przekroić na pół, łyżką wyciągnąć miąższ, banan obrać i dodać do awokado, razem zmiksować. Dodać kakao i orzechy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miodu do smaku. Przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego :)










 

Gulasz z indyka z warzywami







Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw.

Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję.

Podaję czasami z makaronem albo ryżem.




Składniki:

  • 700 g mięsa z indyka
  • 250 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 

Gulasz podałam z kaszą, Smacznego :)









 



[0].appendChild(pfBloggerJs);