Babka marmurkowa na oleju







Babka z tego przepisu wychodzi wilgotna, puszysta a przede wszystkim pyszna.

Można by powiedzieć babka idealna. Kto się skusi, ten na pewno nie pożałuje.

Tak więc zapraszam na małe co nieco do kawy czy herbaty.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2  łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec cały czas ubijając powoli wsypywać cukier. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie powoli wlewamy mleko, a na końcu olej. Na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, mieszamy.
Formę o wymiarach 11x29 wysmarować masłem, wlewamy ciemne ciasto a na wierzch jasne (można na przemian). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z blaszki. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.












Kotlety jajeczne z kaszą kuskus








Pyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus.

 Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.  To moja propozycja na bezmięsny obiad.

Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.





Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • mała cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, mocno
ugniatając w rękach. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
z dwóch stron na złoty kolor.









 





Muffinki marchewkowe














Te muffinki robi się naprawdę bardzo szybko, a do tego są pyszne 

i wilgotne. Wystarczy marchewkę zetrzeć na tarce, suche 

składniki wymieszałam z mokrymi, do tego nasza marchewka, szybkie 

mieszanie i do pieca. Prawda że szybko?
            
                                                                                                        


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 75 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:


Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko razem mieszamy. Masło roztopić, wystudzić. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy masło. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć i wystudzimy.

Smacznego!













[0].appendChild(pfBloggerJs);