Kaszotto z pęczaku z warzywami

 












Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na kaszotto 

z pęczaku z warzywami. To moja ulubione kaszotto, ponieważ z

 wszystkich kasz właśnie pęczak najbardziej mi smakuje.

 A jaka jest Wasza ulubiona kasza? 








Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Paprykę i pieczarki kroję na mniejsze kawałki, pomidorki na pół. Pietruszkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam przez około 5 minut. Następnie dodaję paprykę  pieczarki i smażę kolejne 5 minut. Kaszę przepłukuję pod wodą i osączoną dodaję do warzyw, chwilę  podsmażam. Wlewam połowę bulionu i gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cały płyn odparuje. Następnie wlewam połowę pozostałego bulionu, gdy odparuję wlewam resztę i dodaję pomidorki koktajlowe. Gotuję całość do momentu, aż kasza będzie miękka,  nie zapominając o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodaję pietruszkę, masło i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Smacznego!



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);