Żeberka pieczone w kapuście














Żeberka pieczone  w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny

 obiad. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, takie właśnie były.

 A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam.






Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1,2 kg kapusty kiszonej
  • smalec do smażenia
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1  łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej wędzonej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę lekko odciskam, kroję na mniejsze kawałki. Mięso myję, osuszam i kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam pieprzem ,papryka i solą. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam na dużym ogniu mięso z każdej strony, ściągam z patelni. Cebulę kroję w półksiężyce, czosnek siekam. Cebulę wrzucam na patelnie po mięsie, podsmażam. Pod koniec dodaję czosnek, chwilę razem smażę. Dorzucam kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Mieszam i duszę przez 5 minut.  Do żaroodpornego naczynia przekładam kapustę, wciskam żeberka. Wlewam 2/3 szklanki wody/bulionu i przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 2 godziny.
Smacznego!















 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);