Pulpety z makaronem w sosie serowo-śmietanowym












Co powiecie na pulpeciki z makaronem w sosie serowo-śmietanowym.

Szybkie i proste danie obiadowe, a zarazem bardzo smaczne i sycące.

 Dla mnie taki obiad to strzał w 10, bo uwielbiam makaron pod 

każdą postacią. Szczerze polecam :)









Składniki:
  • 200 g makaronu nitki
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 serki topione 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa mała bułka
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Bułkę moczę w wodzie, odciskam. Do miski przekładam mięso, dodaję jajko, bułkę, czosnek, zioła prowansalskie, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam mięso na jednolitą masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam pulpety. Następnie dodaję cebulę i smażę całość. Mieszam, by mi się nie przypaliło. Gdy cebula się ładnie zeszkli, wlewam wodę/bulion tak by przykryło mięso i duszę przez 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietanę, serek topiony, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaję makaron, mieszam. Przed podaniem
 posypuję natką i koperkiem.
Smacznego:)












 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);