Co powiecie na pulpeciki z makaronem w sosie serowo-śmietanowym.
Szybkie i proste danie obiadowe, a zarazem bardzo smaczne i sycące.
Dla mnie taki obiad to strzał w 10, bo uwielbiam makaron pod
każdą postacią. Szczerze polecam :)
Składniki:
- 200 g makaronu nitki
- 500 g mięsa mielonego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 serki topione
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa mała bułka
- 1 jajko
- mąka pszenna
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Bułkę moczę w wodzie, odciskam. Do miski przekładam mięso, dodaję jajko, bułkę, czosnek, zioła prowansalskie, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam mięso na jednolitą masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam pulpety. Następnie dodaję cebulę i smażę całość. Mieszam, by mi się nie przypaliło. Gdy cebula się ładnie zeszkli, wlewam wodę/bulion tak by przykryło mięso i duszę przez 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietanę, serek topiony, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaję makaron, mieszam. Przed podaniem
posypuję natką i koperkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz