Sernik krakowski




 





Chyba nie ma osoby która, by nie znała sernika krakowskiego.

Pyszny, ciężki, klasyczny sernik na kruchym spodzie z kratką na wierzchu.

Idealny, na zbliżające się święta czy Nowy Rok.

Kto nie próbował, to zapraszam po przepis.






Składniki:

ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

masa serowa
  • 1 kg sera półtłustego
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g rodzynek (jak ktoś lubi)
lukier
  • ok 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewam do miski. Dodaję cukier, szczyptę soli, jajka i posiekane zimne masło.  Zagniatam szybko ciasto i dzielę 2:1. Owijam folią i chowam na 1 godz. do lodówki. Na oprószonej stolnicy rozwałkowuję ciasto, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiekam przez 15 minut.
Ser mielę trzykrotnie. Żółtak oddzielam od białek. Do sera dodaję żółta, ucieram. Dodaję miękkie masło, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy,(rodzynki) miksuję do połączenia składników. Białka ubijam na sztywną ze szczypta soli. Następnie pianę dodaje do masy serowej i delikatnie mieszam.
Na podpieczony spód wylewam masę serową. Resztę ciasta cienko rozwałkowuje i kroję paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch masy układam paseczki tworząc kratkę. Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko i wykrawać paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch sernika układamy na skos paseczki ciasta  tworząc kratkę.
Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę góra dół przez 50-60 minut. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Po wystudzeniu polewam lukrem.


 SMACZNEGO:) 















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);