poniedziałek, 7 grudnia 2020

Makaron z białym bakłażanem i pomidorami








Dziś zapraszam na łatwe i szybkie wegetariańskie danie jednogarnkowe.

Do tego przepisu wykorzystałam białego bakłażana, 

ale można śmiało również użyć fioletowego.

Powiem tylko, że było pyszne!





Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 2 białe bakłażany
  • 3 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.. Bakłażan kroję na mniejsze paski, cebulę w piórka, a pomidor i marchew w kostkę. Czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam bakłażana z dwóch stron, przekładam go talerz. Na tej samej patelni szklę cebulę z marchewką, dodaję czosnek, chwilę smażę. Wlewam 1/2 szklanki wody i dusząc do momentu aż odparuje woda. Następnie dodaję pomidory, smażę przez około 5 minut. Wrzucam bakłażan, makaron i doprawiam do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę całość.

Smacznego!











 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);