Krokiety z kapustą i pieczarkami











Pyszne, chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami, 

do tego filiżanka barszczu czerwonego 

i nic więcej mi nie potrzeba.







Składniki:

ciasto na naleśniki tu
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • olej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1.2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe 
  • sól, pieprz

dodatkowo
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 25 minut. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę cebulę, następnie dodaję pieczarki i duszę do miękkości. Do ugotowanej kapusty dodaję przesmażone pieczarki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, Całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze przez 5 minut. Farsz studzę. W między czasie smażę naleśniki. Na każdy naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu każdej strony na złoty kolor. 


Smacznego! 


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);