Zupa ryżowa zabielana








Dziś polecam lekką i bardzo smaczną zupę ryżową z warzywami.

Do tego jest łatwa do zrobienia i bardzo pożywna.






Składniki:

  • 2 L bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • masło/olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz,  przesmażyć warzywa. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Smacznego!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);