Keks







Keks to pyszne ciasto z mnóstwem bakalii. 

To ciasto jest z tych co zawsze się udaje.

Spróbujcie i przekonacie się sami :)






Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g bakalii


Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku, dokładnie ucierając. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników. Bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką, wlać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 45-50 minut. Po wystudzeniu można ozdobić.



Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);