Sycący, rozgrzewający krem z batatów z
dodatkiem mleka kokosowego,
to moja propozycja na szybką
i pyszną zupę na zimowe dni.
Składniki:
- 2 duże bataty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 L bulionu
- 250 ml mleczka kokosowego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć. Cebulę, marchewkę, bataty pokroić w kostkę. Czosnek i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką, zeszklić. Następnie dodać czosnek, imbir, chwilę razem podsmażyć. Dodać bataty, zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Gotować do momentu aż bataty zmiękną. Całość zmiksować na gładki krem. Na koniec wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Smacznego!
Ciekawi mnie jak się robi te serduszka?
OdpowiedzUsuńRobię kilka kropek ze śmietany i każdą przecinam wykałaczką przez pół.
Usuń