Kapusta z grochem








Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które gości na wielu polskich stolach 

w czasie wigilii. Przygotowanie jest bardzo proste wystarczy ugotowany groch 

połączyć z kapustą kiszoną i odpowiednio doprawić. Prosto i smacznie :)






Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g grochu łuskanego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Groch przepłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia groch ugotować w wodzie w której się moczył do miękkości, uważając by się nie rozgotował. Kapustę pokroić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą tylko tyle by ją przykryła. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem (można dodać majeranek, kminek) i jeszcze chwilę razem całość dusimy.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);