Pyszne ciasto z dużymi kawałkami jabłek. Duży plus że szybko się robi i zawsze
wychodzi, a minus że znika za szybko. Ciasto jest na prawdę pyszne, mi
osobiście smakuje najlepiej na ciepło. Ala dziękuję za przepis :)
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła/margaryny
- 200 ml śmietany 12 %
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
- 8-9 jabłek
- cynamon
- szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Do miseczki odłożyć łyżkę śmietany. Wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto (jest dość kleiste). Podzielić na dwie części. Blaszkę 24x35 wysmarować masłem. Na lekko podsypanym blacie rozwałkować ciasto. Przełożyć do blaszki. Obrane jabłka przeciąć na pól i wyciąć gniazdka nasienne. Jabłka poukładać na cieście, posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Ciasto ponakłuwać delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do
180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu polewamy wierzch ciasta lukrem. Smacznego.
przepis mógłby być trochę dokładniejszy dla żółtodziobów w kuchni jak ja
OdpowiedzUsuńProsze napisac czego Pan/Pani nie rozumie, to wyjaśnie
UsuńPozdrawiam Kasia