Przyszła jesień, a z nią pyszne dynie. Więc nadszedł najwyższy czas na
przygotowania pysznego kremu. Sam w sobie krem jest delikatny, kremowy,
przygotowania pysznego kremu. Sam w sobie krem jest delikatny, kremowy,
ale dzięki imbirowi również bardzo rozgrzewający. Taka zupa najlepiej
smakuje mi w towarzystwie grzanek.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Dynie oraz ziemniaka pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z marchewką, gdy zrobią się szkliste, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wszystko razem jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz świeżym starytm imbirem. Zupę rozlewamy do talerza, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Smacznego!
- 600 g dyni Hokkaido
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1L bulionu
- 100 ml śmietany
- masło/olej do smażenia
- świeży imbir
- sól, pieprz,
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Dynie oraz ziemniaka pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z marchewką, gdy zrobią się szkliste, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wszystko razem jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz świeżym starytm imbirem. Zupę rozlewamy do talerza, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Smacznego!
Jesień to czas dyni, a ja z niej najbardziej lubię przygotowywać krem :) mniam.
OdpowiedzUsuńTwoja zupka wygląda pysznie
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń