Placuszki z kaszy gryczanej











Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę i wszystko jeszcze razem smażyć, do momentu, aż marchewka nabierze złotego koloru, ostudzić. Do miski wrzucić kaszę, marchewkę z cebulą, dodać jajka oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, SMACZNEGO:)




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);