Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 marchewki
- 0.5 kg cebuli
zalewa
- 4 szklanki wody
- 2.5 szklanki octu
- 1.5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki soli
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 liść laurowy
- 2 łyżki gorczycy
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka, a paprykę w paski. Wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować. (Gdy lubimy surówki bardziej słodsze to zmniejszamy ilość octu do dwóch szklanek,a cukru zwiększamy i dodajemy dwie szklanki). Gorącą zalewą zalać warzywa, wystudzić. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, była pyszna :)
Usuń