Składniki:
- 200 g masła
 - 5 jajek
 - 1 szklanka cukru
 - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 500 g wiśni, wydrylowanych
 
kruszonka:
- 1 1/2 szklanki mąki
 - 150 g masła, schłodzonego
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski, posiekać, następnie rozetrzeć między palcami by powstała kruszonka.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Do miski wrzucamy masło,  ucieramy za pomocą miksera na gładką, jasną masę, wsypujemy cukier, dalej ucierając. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć wydrylowane wiśnie. Na koniec posypać równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszka 24x38
Pyszne ciasto :) Zjadłabym kawałek z chęcią.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, z upływem czasu coraz lepsze.
OdpowiedzUsuń🙂🙂
Usuń