Składniki:
- główka młodej kapusty
- 500 g kiełbasy
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku. Kiedy kapusta się sparzy wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dusić jeszcze przez 5 minut.
Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień.
Wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńCzy można ten bigos zamrozić ? I czy może być kapusta późniejsza ? Proszę o odpowiedz
OdpowiedzUsuńTak możne być przygotowany z póżniejszej kapusty, i bez obaw można taki bigos zamrozić.
Usuń