Śledzie w oleju
Składniki:
- 5 filetów śledziowych (matiasy)
- 3 cebule
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
Wykonanie:
Śledź namocz w zimnej wodzie około 3 godzin(nie powinien być słony).
Cebulę obierz ,pokrój w drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli.
Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i
dokładnie odcedź.
Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa to cebula. Wszystko zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie .
Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
[0].appendChild(pfBloggerJs);
witaj czy pieprz dajemy w ziarnkach
OdpowiedzUsuńPieprz grubo mielony, pozdrawiam
Usuń