Drobiowe pulpety w sosie pomidorowym












Delikatne drobiowe pulpety w sosie pomidorowym to bardzo szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub makaronem.




Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
sos:
  • 350 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • masło klarowne do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mieso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, 1/3 szklanki bulionu oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z masy formuje pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patetelni rozgrzewam masło, szkle cebulę z czosnkiem. Wlewam bulion, dodaję kurkumę oraz imbir. Gdy bulion się zagotuje, wrzucam pulpety, gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki (mozba je zbledować), doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec zageszczam mąką. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. 

Smacznego!























 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);