Proste i szybkie ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią.
Idealne do kawy czy kubka mleka. Wyszło przepyszne, takie delikatne i
wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 2 jabłka
- 3 brzoskwinie
Wykonanie:
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i ucieram na jasną, jednolitą masę. Nie przerywając miksowania wlewam olej i kefir. Następnie do masy wsypuję mąkę i na najniższych obrotach miksuję do połączenia składników. Jabłka i brzoskwinie obieram, kroję w kostkę i posypuję cukrem cynamonowym, mieszam. Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenia przekładam ciasto i na wierzch układam owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 45-50 minut.
Smacznego:)
Pyszne te ciasto, takie wilgotne.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄
Usuń