Aromatyczny filet z kurczaka













Pierś z kurczaka smażona to szybki i prosty sposób na pyszny obiad.

Filet przyrządzony w ten sposób jest soczysty i aromatyczny.

Całość podałam z ziemniakami z czerwoną kapustą z jabłkiem.









Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż i lekko rozbijam. Przekładam do miski. Czosnek drobno siekam. Do miseczki wlewam olej, dodaję posiekany czosnek, suszoną pietruszkę, oregano, zioła prowansalskie, kminek, gałkę muszkatołową, paprykę, chili oraz sól i pieprz do smaku, całość dokładnie mieszam. Marynatę wlewam do mięsa i dokładnie nacieram każdy kawałek mięsa. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Mięso smażę na małym ogniu przez 5-6 minut z każdej strony do zrumienienia.
Smacznego!




















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);