Marynowana papryka chili










Lubicie papryczkę chili? Bo my wszyscy za nią przepadamy. 

I w sumie nieważne czy marynowana, kiszona. Ważne, żeby

 była chrupiąca i ostra. Taką papryczkę później wykorzystuję do wielu dań,

 ale najczęściej ląduje na kanapce. Polecam 






Składniki:
  • papryka chili (ilość dowolna) 
na każdy słoik
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziele angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • koper
zalewa
  • 1 L wody
  • 200 ml octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Papryczkę myję, kroję w 1 cm plasterki. Na dno każdego słoika wkładam koper, dodaję pozostałe przyprawy i wrzucam papryczkę. Wszystkie składniki na zalewę zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam słoiki, zakręcam. Na dno garnka wykładam tetrą, układam słoiki i zalewam gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzuję przez 5 minut od momentu zagotowania.


Smacznego :)












 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);