Gnocchi to niewielkie ziemniaczane kluseczki, podobne do naszych polskich
kopytek. We Włoszech są bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi
sosami jak pomidorowe, grzybowe czy pesto.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 200-220 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki szoruję i gotuję w mundurkach do miękkości. Odcedzam i gdy przestygną obieram ze skórki. Przeciskam przez praskę. Przekładam na stolnicę, robię dołek, wsypuję mąkę i dodaję jajko. Wyrabiam tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki, formuję cienki rulon i kroję na małe 2 cm kawałki. By kluseczki miały swoje charakterystyczne wgłębienie, obracam widelec, przykładam ciasto i lekko roluję. W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę. Gnocchi wrzucam na wrzątek i gotuję przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Gnocchi jest kapitalne, a w większości przypadków podaję je z pesto z rukoli:)
OdpowiedzUsuń