Zapiekanka makaronowa z warzywami









Przepis na zapiekankę makaronową powstał, 

by wykorzystać zalegające resztki w lodówce.

I w taki sposób powstała na obiad pyszna,

sycąca makaronowa zapiekanka z warzywami.






Składniki:
  • 250 g makaronu świderki
  • 300 g wędliny
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2  puszki zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • ok 250 g mozzarelli
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

 Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Warzywa obieram i myję. Wędliny, marchewkę, paprykę i pieczarki kroję w kostkę. Cebulę kroję w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pieczarki, następnie dodaję cebulę z marchewką, smażę przez 5 minut. Po tym czasie dorzucam paprykę oraz wędlinę przesmażam przez około 3 minuty. Do odcedzonego makaronu dodaję przesmażone warzywa, groszek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Całość przekładam do formy. Na wierzch układam pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypuję ziołami prowansalskimi. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekam do momentu, aż ser cały się rozpuści i zarumieni.

Smacznego!












 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);