Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami









Lubicie kaczkę? Bo ja bardzo, nawet już o tym nie raz pisałam.

 Dzisiejszy przepis to kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami, wyszła przepyszna.  

Koniecznie spróbujcie zrobić kaczkę z tego przepisu.

Tu znajdziecie przepis na kaczkę faszerowaną kaszą i kapustą 










  • 1 kaczka 2,5 kg
  • 3 jabłka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, przełożyć do miski, dodać żurawinę i posypać majerankiem, wymieszać. Nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny i 45 minut.
Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie. 


Smacznego!

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);