Kurczak w pomarańczach









Kurczak w pomarańczach niby tak banalne składniki, ale jakie to było pyszne.

Aromatyczne, delikatne i soczyste mięsko i ta chrupiąca skórka.

Polecam:)







Składniki:
  • 1 kurczak (mój miał 1,4 kg)
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć. Z 1/2 pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać olej, sos sojowy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na cała noc do lodówki. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, polać marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie na wierzch kurczaka układamy plasterkami pomarańczy i pieczemy jeszcze przez ok 35 minut.

Smacznego!


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);