Królik w sosie musztardowym









Królik w sosie musztardowym, to mój dzisiejszy pomysł na pyszny obiad. 

 Delikatne, soczyste mięso i aromatyczny sos. Jednym słowem było pyszne.

Zapraszam również po przepis na Królika w sosie własnym

Polecam :)




Składniki:
  • 1 tuszka królika
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Królika myję, osuszam i dzielę na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło, obsmażam królika, przekładam do garnka. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam. Do garnka z mięsem dodaję ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz cebulę. Zalewam bulionem (wodą). Dusze na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodaję musztardę i duszę do miękkości mięsa. Pod koniec śmietanę mieszam z 1 łyżeczką mąki, wlewam 4 łyżki sosu, dokładnie mieszam. Wlewam do mięsa, chwilę duszę aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.


 Smacznego:)
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);