Makaron z pulpetami wołowymi i warzywami








Pulpety wołowe duszone razem z 

warzywami, podane z makaronem to przepis

 na pyszny, szybki i sycący obiad. Ja użyłam 

makaronu razowego w kształcie muszelek, 

który świetnie sprawdza się w takich daniach.






Składniki:
  • ok 300 g makaronu
  • 500 g mięsa wołowego mielonego 
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mniejsza cukinia
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jedną mniejszą cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, 2 czosnki przeciśnięte przez praskę, jajka, bułkę tartą, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrobić rękami. Z masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony.  Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę całość podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać pulpety, podlać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dołożyć pomidory z puszki pokrojone na mniejsze kawałki, koncentrat pomidorowy i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron podawać z pulpetami.
Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);