Kurczak duszony w sosie własnym








Kurczak w sosie własnym to szybki, 

łatwy a przede wszystkim pyszny pomysł na 

obiad. Idealnie pasyje do kaszy, ziemniaków 

czy ryżu. Ja podałam z ziemniakami i surówką 

z kapusty pekińskiej.






Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • słodka czerwona papryka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć. Każdy kawałek natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz obsmażyć mięso. Gdy mięso będzie na drugiej stronie dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszklić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);