Bigos z cukinii






Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii.

Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie 

proste. Do bigosu możecie użyć dowolnej 

cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę 

powstanie pyszne wegetariańskie danie.





Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 5 pomidorów
  • 400 g ulubionej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka z
  • słodka czerwona papryka
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz do smaku. Całość smażę przez 5-7 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);