Dziś zapraszam na pożywną zupę krem z
bakłażana. Krem jest bardzo szybki i prosty
do zrobienia.Taka zupa najlepiej smakuje
z kleksem śmietany i grzankami.
- 3 duże bakłażany
- 2 marchewki
- 1 L bulionu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- chilli
- sól, pieprz
dodatkowo
- śmietana
- natka pietruszki
- grzanki
Wykonanie:
Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie przepłukać pod zimną wodą, osączyć. Bakłażany wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać chilli. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 25 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać upieczony bakłażan, wlać bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Nie jadłam jeszcze, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń