Zupa krem z bakłażana







Dziś zapraszam na pożywną zupę krem z 

bakłażana. Krem jest bardzo szybki i prosty 

do zrobienia.Taka zupa najlepiej smakuje 

z kleksem śmietany i grzankami.




Składniki:

  • 3 duże bakłażany
  • 2 marchewki
  • 1 L bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • chilli
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • grzanki

Wykonanie:

Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie przepłukać pod zimną wodą, osączyć. Bakłażany wyłożyć na blachę,  skropić oliwą i posypać chilli. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 25 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę  z marchewką, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać upieczony bakłażan, wlać bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)








1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);