środa, 28 lutego 2018

Zupa z ciecierzycą i makaronem







Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa 

z ciecierzycą i makaronem.

Idealna na chłodne zimowe dni.





Składniki:

  • 2 L bulionu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • majeranek
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • ok 150 g makaron

Wykonanie:


Warzywa wszystkie umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w kostkę a paprykę w paseczki. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę z marchewką. Następnie dodać paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę jeszcze całość podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Gotować 10 minut. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Do garnka dodajemy ciecierzycę, majeranek, przecier pomidorowy oraz makaron. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Smacznego!











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz