Bitki wołowe w sosie własnym






Pyszne, rozpływające się w ustach bitki 

wołowe w sosie własnym podane z 


to mój ulubiony zestaw obiadowy.






Składniki:
  • 700 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu wołowego
  • 2/3 szklanki czerwonego wina 
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • słodka czerwona papryka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso. Następnie mięso przełożyć do garnka, a na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Cebulę, liść laurowy, ziele angielskie dodać do mięsa. Przyprawić słodką papryką i pieprzem. Całość zalać gorącym bulionem(wodą), wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wrazie potrzeby uzupełniamy bulionem/wodą. Na koniec gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego!













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);