czwartek, 18 stycznia 2018

Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą







Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego

 wyczarować przeróżne pyszności. 

Świetnie smakuja na słodko jak i wytrawnie. 

Dziś zapraszam na ciasto francuskie ze 

szpinakiem i ricottą.






Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 150 g sera ricotty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • jajko

Wykonanie:

Szpinak podsmażyć na maśle, do momentu aż odparuje wosa, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusić przez 5 minut, przestudzić. Następnie dodać ser i wymieszać. Całość doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto przekroić na dwie części. Na środek ciasta nałożyć farsz, brzegi posmarować wodą. Następnie zlepić przeciwne boki kwadratu tworząc trójkąt. Brzegi docisnąć by się skleiły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej nasze trójkąty i posmarować roztrzepanym jajkiem.  Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 20-25 minut.
Smacznego!










1 komentarz :