Każdy ma swój ulubiony, najlepszy przepis na barszcz wigilijny.
I ja również taki posiadam :) Taki barszcz robię już przez kilka lat na każdą wigilię.
Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem na mój pyszny, esencjonalny, aromatyczny
barszcz na zakwasie buraczanym z suszonymi grzybami.
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 500 ml zakwasu z buraków
- 15 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- cukier
- sól, pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy całe warzywa, namoczone grzyby razem z woda oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i całość zalewamy 2-2,5 L wody. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie przecedzamy barszcz i dolewamy zakwas buraczany, kontrolując odpowiednią kwaśność barszczu. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Ma piękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńWigilia już za trzy dni! :) Nie mogę się doczekać barszczu czerwonego z uszkami!
OdpowiedzUsuń