środa, 20 grudnia 2017

Barszcz wigilijny









Każdy ma swój ulubiony, najlepszy przepis na barszcz wigilijny. 

I ja również taki posiadam :) Taki barszcz robię już przez kilka lat na każdą wigilię.

Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem na mój pyszny, esencjonalny, aromatyczny 

barszcz na zakwasie buraczanym z suszonymi grzybami.







Składniki:
  • 1,5 kg buraków
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 15 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • cukier
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby zalać wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy całe warzywa, namoczone grzyby razem z woda oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i całość zalewamy 2-2,5 L wody. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie przecedzamy barszcz i dolewamy zakwas buraczany, kontrolując odpowiednią kwaśność barszczu. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.












3 komentarze :

  1. Wigilia już za trzy dni! :) Nie mogę się doczekać barszczu czerwonego z uszkami!

    OdpowiedzUsuń