piątek, 16 grudnia 2016

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami











Do wigilii pozostało kilka dni, a że w ten dzień na moim stole gości 

czerwony barszcz, to nie ma mowy by zabrakło

u mnie tych pysznych pierożków. Więc dziś zapraszam na przepis 

na uszka z kapustą i grzybami. 






Składniki:


farsz
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • masło/olej
  • sól, pieprz
ciasto tu



Wykonanie:


Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości w wodzie której się moczyły. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlać wywar z grzybów, dolać wody. Gotujemy do miękkości, odcedzić, przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać kapustę, grzyby. Doprawić do 
smaku solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krążki, nakładać farsz, zlepić, połączyć ze sobą dwa rogi.

Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
















Zapraszam również na 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz