wtorek, 7 listopada 2017

Dorsz panierowany w sezamie










Dziś przepis na rybę panierowaną troszeczkę inaczej niż tradycyjnie, 

bo panierowana w ziarenkach sezamu. W ten sposób można panierować 

każdą rybę, ja wybrałam dorsza ponieważ bardzo lubimy.

 Całość podałam z ryżem brązowym i buraczkami, było pysznie. 

Polecam :)







Składniki:

  • 1 kg dorsza
  • 2 jajka
  • 100 g sezamu
  • cytryna
  • mąka pszenna do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na talerzu roztrzepać jajka, na osobny talerz wsypać mąkę i sezam. Rybę panierujemy najpierw w mące, później w jajku i na końcu w sezamie. Na patelni rozgrzać masło, smażyć rybę na złoty kolor, uważając by nie przypalić sezamu.















1 komentarz :