wtorek, 17 października 2017

Sałatka z białej kapusty z burakami








To już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po 

same brzegi. Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami. 

Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy. 







Składniki:

  • 2 kg kapusty
  • 1 kg buraków
  • 3 cebule
zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6%
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć, cebulę i butaki obrać. Kapustę poszatkować, buraki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz