Szybkie ciasto z rabarbarem










Pyszne domowe ciasto ucierane z rabarbarem, które jest bardzo proste do 

przygotowania i najważniejsze że zawsze wychodzi. Idealne do niedzielnej kawy,

 albo gdy mamy niespodziewanych gości. Dodatkowym plusem jest to, że do ciasta 

można dodać dowolne owoce. Szczerze polecam!





Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
  • 400 g rabarbaru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego

Wykonanie:

Rabarbar obrać, umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, odstawić na 30 minut. Następnie osączyć z nadmiaru soku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę. Następnie dodawać po 1 jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.  Rabarbar obtoczyć w budyniu, dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st.C grzałka góra-dół przez 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);