środa, 12 lipca 2017

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

 
 




Dziś zapraszam na pyszne klasyczne danie z papryki. Taka faszerowana papryka
 
 będzie idealnym pomysłem na letni obiad. Moje papryczki są  wypełnione 
 
mięsem mielonym i ryżem, bo takie lubię najbardziej. 

 
 


Składniki:
  • 6-7 białych papryczek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju razem z czosnkiem. Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę, wymieszać. Na koniec dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, odciąć górę, wyciąć gniazda nasienne. Każdą papryczkę napełnić farszem i przykryć odciętą górną częścią papryki. Do naczynia żaroodpornego wlać 1/4 szklanki wody, ułożyć papryczki, posmarować olejem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40 minut.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz